L’Orfeó

Fundat el 1972, n’han estat al capdavant com a directors Antoni Andrés, Mariano Segura, José M. Peñarrocha, Francesca Ortí, Juan Pablo Hellín, Cristina Contreras, Francesc Valldecabres, Claudio Adam, Marta Mármol i a l’actualitat té la direcció compartida amb Cèlia Máñez i Francesc Valldecabres.

L’activitat de l’Orfeó ha sigut molt intensa al llarg de tots aquests anys, on cal destacar els premis aconseguits als certàmens de Masses Corals de Sagunt, primer premi d’Havaneres de Torrevella, segon premi al Certamen d’Egea de los Caballeros (Saragossa), dos segons premis al Certamen Coral Fira de Tots Sants (Cocentaina), etc. i la realització de muntatges simfonicocorals junt amb agrupacions com l’Orquestra de València, l’Orquestra del Conservatori Superior de Música de València, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, l’Orquestra Ciutat de Torrent, la Jove Orquestra Barroca Valenciana, l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant, l’Orquestra del Conservatori Mestre Vert de Carcaixent, la Jove Orquestra de Picassent, Kamerata Orquestale, l’Orquestra Simfònica de L’Amistat de Quart de Poblet, l’Orquestra Cervera Lloret, l’Orquestra Filharmònica de Requena, l’Ensemble Les Agréments, Master Symphony Orchestra (sota la direcció de M. Galduf, J. Collado, C. Soler, J. Fabra, A. Guadagno, P.Vañó, J. O. Díez, M. Ignat, F. Melero, R. Casero etc.) o fins i tot el grup Bajoqueta Rock.

Ha interpretat obres com Ernani de Verdi, Daphnis et Chloé de Ravel, Novena Simfonia de Beethoven, La Vida Breve de Falla, Magnificat de Pergolesi, Requiem de Fauré, Requiem de Verdi, Gloria RV. 589 de Vivaldi, Missa Brevis Santi Johannis de Deo de Haydn, Misses K.220 -Spatzenmesse-, K. 65 en re menor i Requiem K. 626 de Mozart, Missa de Perot de M. Salvador, Missa en re major de Salieri, Die Lustige Witwe de Lehár, Missa en sol major D. 167 de Schubert, la Messe de Minuit i Te Deum de Charpentier, Saint Nicolas, a cantata de Britten, Chichester Psalms de Bernstein, Magnificat de Willcocks, Carmina Burana d’Orff, El Pessebre de Casals, Las Siete trompetas del Apocalipsis d’Ó. Navarro o Pregón para una Pascua pobre de Rodolfo Halffter. El seu repertori abasta moltes altres obres a capella i les interpretacions de Come ye sons of art i els Funerals de la Reina Maria II de Purcell, Neune Liebeslieder op. 65 i Zigeunerlieder op.103 de Brahms, les ensalades El Jubilate, La Negrina, El Fuego i La Bomba de M. Fletxa, la cantata Alles, was ihr tut de Buxtehude o els muntatges del Betlem de la Pigà de M. Salvador al Teatre Principal de Castelló, La barca di Venetia per Padova de Banchieri i la projecció del Requiem de Valladolid. En el vessant musicològic s’ha interessat per la recuperació del patrimoni musical fruit de la qual han estat els concerts monogràfics dedicats al repertori valencià dels segles XV al XVIII i la recuperació, la transcripció i la interpretació d’un Miserere i el villancet Ab sols lo avís de una estela de l’aldaier Pasqual Fuentes (1721-1768). Ha estrenat obres de M. Salvador, Ó. Navarro, J. Sanz, J. Debón, etc. El 2016, estrena per primera vegada al nostre País, l’adaptació al valencià del musical Bella i Bèstia de Disney amb la col·laboració de la Diputació de València.

El 1984 representà Espanya a la 24a Ressenya Internacional de Cors a Loreto (Itàlia). Ha actuat a Holanda, República Txeca, Itàlia, França i Espanya (Madrid, Toledo, Barcelona, Girona, Múrcia, Navarra, etc.). Darrerament ho ha fet a la Biennal de Bunyol, Fira d’espectacles d’arrel tradicional de Manresa, Encuentro de Música Coral Religiosa de Caravaca, Encuentro Coral de San Juan d’Albacete, Santa Maria in Trastevere a Roma i, habitualment, en la programació del Palau de la Música i del Centre Cultural La Beneficència de València. Celebrà el 25é Aniversari amb l’estrena de l’obra de Jesús Debón composta per a l’ocasió Suite de Navidad. Aquesta obra es presentà al públic amb l’enregistrament en suport CD-multimèdia i comptant amb la col•laboració de Lluís Miquel Campos com a narrador i la soprano Conchín Darijo. El 2002 enregistrà el disc La Festa del Crist i la seua música amb obres de M. Salvador, A. Andrés, S. Giner i R. Cortina.

El 1992 l’Orfeó creà l’Escola Coral Aubada i el 2010 encetà un nou projecte, l’Escola de Música on s’imparteix Cant, Piano i Llenguatge Musical. Ha organitzat dos cursos d’Interpretació Coral amb els directors J. Casas (director del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i del Cor de la Comunitat de Madrid) i J. L. Martínez (professor d’Orquestra del Conservatori Superior d’Aragó i director de Turiae Camerata) així com un curs de Direcció Coral Infantil amb C. Contreras (professora del Conservatori Municipal J. Iturbi). Recentment, al 2015 ha organitzat un curs de cant impartit per Pilar Moral (professora de cant del Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València). Des de 1993 organitza anualment junt amb l’Ajuntament d’Aldaia el cicle de concerts La veu al bon temps que reuneix diferents estils i formacions al voltant de la veu en els vessants clàssic, la música antiga, el jazz i el folk. Al 2012 i amb motiu del 40é aniversari inicia la publicació periòdica en valencià de la revista A contratemps sobre l’actualitat musical, cultural i social del País Valencià. Ha sigut guardonat amb el premi Guaix 2016 d’Escola Valenciana per haver  contribuït a recuperar i donar a conèixer el nostre patrimoni musical.

L’Orfeó és membre de la Federació de Cors (FECOCOVA) i de la Federació de Folklore (FFCV) de la Comunitat Valenciana.